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Super Bowl Sports Wagering Reminder 

 Upcoming NLI Signing 
Period Reminders .......... 4 

With the Super Bowl on Sunday, we wanted to take the time to remind all student-athletes, coaches,              
conference staff members, athletics administrators, and non-athletics staff members who have responsibilities 
within or over athletics departments about the NCAA’s bylaws prohibiting sports wagering. 
 
 NCAA bylaws prohibit student-athletes, coaches, conference staff members, athletics administrators and 

non-athletics staff members who have responsibilities within or over athletics departments from engaging in 
sports wagering activities. 

 
 Sports wagering is defined as putting something at risk, such as an entry fee or tangible item, with the        

opportunity to win something in return. 
 
 Therefore, all student-athletes, coaches, conference staff members, athletics administrators and non-

athletics staff members who have responsibilities within or over athletics departments may not participate 
in sports wagering activities where there is an entry fee and an opportunity to win a prize. This would       
include fantasy leagues, Super Bowl pools and March Madness brackets. 
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Education Column - January 23, 2012 
NCAA Division I Men’s Basketball Recruiting Model (I) 

This following questions and answers are intended to assist the membership in applying NCAA Division I legislation as it relates to the 
men's basketball recruiting model. 

Question No. 1: Do evaluation activities during the April evaluation periods count toward the 130 recruiting-person days restriction and 
the limit of seven recruiting opportunities per prospective student-athlete? 

Answer: Yes. Evaluations during April must be included in the 130 recruiting-person days and count toward the limit of seven recruiting 
opportunities per prospective student-athlete. Note that if an event is conducted on consecutive days in a tournament format, an     
institution would only be charged with a single recruiting opportunity per prospective student-athlete. 

Question No. 2: During recruiting periods, is it permissible for an institution's coach to sit with a prospective student-athlete's parents 
during the prospective student-athlete's contest or to have in-person contact with the prospective student-athlete after the contest 
once he has been released? 

Answer: No. It is not permissible to have in-person contact with a prospective student-athlete or the prospective student-athlete's  
relatives or legal guardians during the day of the prospective student-athlete's competition, including time before and after the       
competition. 

Question No. 3: Is it permissible for an institution to make a telephone call to a prospective student-athlete who has reported on call 
for competition or competition-related activities? 

Answer: No. It is not permissible to make a telephone call to a prospective student-athlete who has reported on call for competition or 
competition-related activities until he has been released by the appropriate institutional authority in accordance with the parameters 
of NCAA Bylaw 13.1.6.2. 

Question No. 4: Is it permissible for an institution to send an email or other form of electronic correspondence (e.g., text message) to a 
prospective student-athlete who has reported on call for competition or competition-related activities? 

Answer: It is not permissible to send electronic correspondence to a prospective student-athlete while he is on call for competition at 
the competition site (e.g., arena, stadium). However, it is permissible to send general correspondence (including electronic                 
correspondence) to a prospective student-athlete while he is on call and not at the competition site, or while he is at any location, once 
released by the appropriate authority. 

Question No. 5: Is it permissible for an institution to make a telephone call, send an email, or send another form of electronic            
correspondence (e.g., text message) to a prospective student-athlete's parents or legal guardians while the prospective student-athlete 
is on call for competition or competition-related activities? What if the prospective student-athlete is participating in a certified event? 

Answer: It is permissible to make a telephone call, send an email, or send another form of electronic correspondence (e.g., text       
message) to a prospective student-athlete's parents or legal guardians while the prospective student-athlete is on call for competition 
or competition-related activities. Such communication may also occur with a prospective student-athlete's parents or legal guardians 
while the prospective student-athlete is participating in a certified event. However, all communication with a prospective student-
athlete's coach or any individual associated with the prospective student-athlete as a result of the prospective student-athlete's        
participation in basketball, directly or indirectly, is prohibited during the time period in which the prospective student-athlete is        
participating in a certified event. 

Question No. 6: During the April evaluation periods, is it permissible for coaches to attend events other than certified events (e.g.,    
noninstitutional organized events that are approved, sponsored or conducted by an applicable state, national or international           
governing body and are not organized and conducted primarily for a recruiting purpose)? Is it permissible for a coach to visit a high 
school to talk to a high school coach or pick up a transcript? 

Continued On Page 3... 
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Continued from Page 2... 

Answer: No. Evaluations of live athletics activities during the April evaluation periods are specifically limited to events that are certified 
pursuant to Bylaw 13.18. No other off-campus evaluation activities may occur during the April evaluation periods. 

Question No. 7: During the academic year recruiting period, is it permissible for coaches to evaluate at an "open gym"? 

Answer: It would be permissible for coaches to evaluate if the "open gym" (or pick-up game or similar activity) has been approved by 
the appropriate authority at the scholastic institution as a regular scholastic activity; it involves only students enrolled at the institution 
where the activity is occurring; and it is not organized for the purpose of permitting institutional coaches to observe the prospective 
student-athletes participating in the activity. 

Question No. 8: During the July dead periods, may an institution conduct institutional camps and clinics? 

Answer: As specified in Bylaw 13.12.1.5, institutions may not conduct institutional camps and clinics (those that include prospective 
student-athletes) during dead periods. 

Question No. 9: If a prospective student-athlete making an official visit is a member of a nontraditional family (e.g., divorce,               
separation), is it permissible to provide travel expenses to more than two individuals? 

Answer: No. It is only permissible to provide travel expenses in conjunction with an official visit to two individuals who are the          
prospective student-athlete's parents or legal guardians. 

Question No. 10: May an institution pay the costs for a prospective student-athlete's parents or legal guardians to receive meals and 
lodging while in transit to an official visit without starting the 48-hour official visit period? 

Answer: Yes. 

Question No. 11: May a coaching staff member have in-person contact with a prospective student-athlete or the prospective student-
athlete's relatives or legal guardians during a day of the prospective student-athlete's competition, provided the prospective student-
athlete has signed a National Letter of Intent or has submitted a financial deposit in response to the institution's offer of admission? 

Answer: If a prospective student-athlete has signed a National Letter of Intent or the institution's written offer of admission and/or   
financial aid or the institution has received the prospective student-athlete's financial deposit in response to the institution's offer of 
admission, in-person contact with the prospective student-athlete and/or his relatives or legal guardians is permissible in the following 
situations: 

(a) During a recruiting period, in-person contact is permissible, subject to the provisions of Bylaw 13.1.6.2. 

(b) For competition that occurs during an evaluation period, in-person contact is permissible after the prospective student-athlete's 
final contest of an event is completed and the prospective student-athlete is released by the appropriate authority and he leaves the 
dressing and meeting facility. 

Therefore, a coaching staff member may sit with a prospective-student-athlete's relatives or legal guardians during such a prospective 
student-athlete's competition that occurs during a recruiting period, but may not sit with the relatives or legal guardians during an   
evaluation period. 

Question No. 12: Does the exception that applies during the July evaluation period (a replaced coach is not required to return to the 
institution's campus before engaging in additional recruiting activities, provided not more than three coaches engage in off-campus 
recruiting activities each day) also apply to the April evaluation periods? 

Answer: No. 
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Upcoming NLI Signing Period Reminders 
Applicable Sports: Field Hockey, Soccer, Cross Country and Track & Field 

Initial Date for NLI Signing Period:  Wednesday, February 6, 2013. 
Last Day of Signing Period:    Wednesday, August 1, 2013. 
Dead Period:   Begins at 12:01 a.m. on Monday, February 4 and continues until 11:59 p.m. on Thursday, February 7, 2013. 

 

DEAD PERIOD RESTRICTIONS 
 

1.  Contacts, Evaluations & Recruiting Trips.  No in-person, on- or off-campus contact with a prospective student-athlete may be 
made during the Dead Period, including evaluating a prospect or visiting a high school, prep school, or junior college, even if no 
contact is made with prospects.  [Bylaw 13.02.5.5] 

 
2.  Speaking Engagements.  Coaches may not serve as speakers at or attend a meeting or banquet at which prospects are in attend-

ance during a Dead Period.  [Bylaw 13.1.8.1, 13.02.5.5] 
 

3.     Telephone Calls.  Institutional coaching staff members may make unlimited telephone calls to prospects on the initial NLI signing 
date in the prospect's sport and the two days following the initial NLI signing date (i.e., February 6, 7 & 8, 2013). [Bylaw 13.1.3.3.2]    
 

4.      Official/Unofficial Visits/Complimentary Admissions.  A prospect may not visit your campus on an official (paid) or unofficial (self-
paid) visit.  Complimentary admissions may not be provided to prospects during a Dead Period.  
[Bylaw 13.02.5.5] 

 
5.  Delivery of NLI.  The NLI cannot be hand-delivered or picked up during the Dead Period or at any other time. It may be delivered 

and returned by express mail, courier service, regular mail, electronic mail or fax during the NLI signing period.  
 [Bylaw 13.1.5.7.1] 
 
6.  Written Correspondence.  Coaches may write prospects during the Dead Period.  [Bylaw 13.02.5.5] 
 
7. Prior to Signing Athletics Grant-In-Aid (GIA).  The following requirements must be met before an institution may provide a 

written offer of athletically related financial aid to a prospective student-athlete:    [Bylaw 13.9.1] 
 A. Prospect must register with the NCAA Eligibility Center; and 
 B. Prospect’s name must be placed on the institution’s Institutional Request List (IRL) with the NCAA Eligibility Center; and 
 C. Prospect must complete the Amateurism Certification Questionnaire administered by the NCAA Eligibility Center.  

  
8.  Written Offer of Aid Before Signing Date.  [Bylaw 13.9.2.2] 

Prior to August 1 of a prospect’s senior year in high school, an institution shall not, directly or indirectly, provide a written offer of 
athletically related financial aid or indicate in writing to the prospect that an athletically related GIA will be offered.    
After August 1 of a prospect’s senior year in high school an institution may indicate in writing to a prospect that an athletically 
related GIA will be offered by the institution; however, the institution may not permit the prospect to sign a form indicating his/
her acceptance of such an award before the initial signing date in that sport in the NLI Program. 

 
9. Communication.  The restrictions on the forms and frequency of communication between institutional administrators or coaching 

staff members and a prospective student-athlete (or prospect’s relatives or legal guardians) no longer apply beginning the calen-
dar day after the prospect signs a valid NLI or written offer of admission and/or financial aid, or the institution receives a finan-
cial deposit in response to the institution’s offer of admission.  Permissible activities for prospects (and prospect’s relatives or 
legal guardians) that meet the above criteria include: 

 A. Prospect is permitted to make an Unofficial Visit during a Dead Period.  [Bylaws 13.02.5.5.2] 
  B. There are no limits on the number of Telephone Calls by the institution to a prospect.  [Bylaw 13.1.3.3.3] 
  C. A non-coaching institutional staff member or a coach who does not count toward the numerical limitations on head and assis-

tant coaches in Bylaw 11.7.4 may make Telephone Calls to or receive Telephone Calls from the prospect (or the prospect’s rela-
tives or legal guardians).  [Bylaws 13.1.3.2.2 and 13.1.3.4.1.2]  

 D. There is no limit on the number of Contacts by the institution with a prospect.  [Bylaw 13.1.5.8] 
 E. There is no limit on the number of Evaluations by the institution with a prospect. [Bylaw 13.1.7.18] 
 F. There is no limit on the forms of Electronically Transmitted Correspondence sent to a prospect.  [Bylaw 13.4.1.2.2] 
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February Recruiting Calendars 

Cross Country/ Track & Field 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28   

 

Baseball 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28   

 

Women’s Volleyball 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28   

Contact Period: In those states that play the high school volley-

ball season in the winter, contacts and evaluations shall be 

permissible January 1 through the Friday prior to the Presidents 

Weekend Tournament.  

Men’s Lacrosse 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28   

 

Women’s Lacrosse 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28   

 

Softball 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28   

 

   Dead Period Contact Period Quiet Period  Evaluation Period

Note: This is a color coded visual of the recruiting calendars, please consider this when printing. 

Women’s Basketball 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28   

Women’s Basketball staff members shall not exceed 100 

recruiting person days. A recruiting person day is defined as 

one coach engaged in an off-campus recruiting activity of a 

WBB prospect on one day; two coaches engaged on the same 

day shall use two recruiting days. 

Men’s Basketball 

Su M T W Th F Sa 

     1 2 

3 4 5 6 7 8 9 

10 11 12 13 14 15 16 

17 18 19 20 21 22 23 

24 25 26 27 28   

All live evaluations during the academic year shall be limited 

regularly scheduled high/prep school and two-year college 

contests/tournaments, practices and regular scholastic activities 

involving other student-athletes enrolled  only at that institution. 


